CassavaMap – przestrzenna reprezentacja dystrybucji manioku w Afryce opublikowana
Maniok jest jednym z trzech głównych źródeł węglowodanów w diecie Afrykańczykow, zapewnia codzienne pożywienie ponad 700 milionom ludzi na kontynencie i źródło dochodu dla farmerów. Pomimo szerokiego występowania manioku w Afryce, nasza wiedza o niejednorodności jego rozmieszczenia w krajobrazie jest ograniczona. Informacje na temat produkcji manioku i obszaru zbioru są zwykle dostępne na poziomie zagregowanej jednostki administracyjnej, i bardzo niejednorodne pod względem aktualności. W analizie opublikowanej w Scientific Data (Nature) Anna Szyniszewska zebrała z różnych źródeł dane dotyczące produkcji manioku i obszaru zbioru na poziomie jednostki administracyjnej dla 32 krajów. Informacje dotyczące produkcji oraz obszaru zasiewów zostały znormalizowane do poziomów zgłoszonych przez FAO z 2014 roku i zdezagregowane na podstawie rozmieszczenia ludności wiejskiej w 2014. Uzyskany raster ma rozdzielczość ok. 1 km na 1 km. Uzyskana mapa przedstawiająca produkcję manioku i obszar zasiewów w Afryce jest niezwykle ważna dla podejmowania decyzji dotyczących dystrybucji nowych odmian, a także podejmowania decyzji w sprawie walki z głównymi patogenami tego wysokolalorycznego warzywa.
